کامپوزیت دندان

صورت زیبا و ظاهر آراسته از ابندای خلقت بشری تا کنون یکی از خواسته های هر انسانی بوده و هست. انسانها از زمان پیدایش خود تا کنون سعی بر آراستن ظاهر و زیباتر کردن صورت خود داشته اند و در این راه هم فعالیت ها و تلاش های گسترده ایی را ترتیب داده اند. زیبایی ظاهری انسانها محصول متناسب و خوش رنگ بودن اجزای صورت مانند چشم ها، بینی، موی سر، دهان و دندان ها و… است. در این بین زیبایی دندان یکی از مهمترین فاکتورهای تاثیر گذار بر ظاهر مناسب فرد است. امروز قصد داریم تا یکی از راه های زیبا سازی دندان ها که مهمترین عضو ظاهری حفره دهان هستند، را به شما معرفی کنیم.

انواع روش زیبا سازی دندان ها

یکی از مهمترین مولفه های زیبایی، دندان ها هستند که سلامت و سفیدی آن آرزوی خیلی از انسانهای امروز است. بعضی اوقات دندان ها بر اثر حوادث و یا بیماری های دندان، سلامت و ظاهرشان تحت الشعاع قرار می گیرد و هم از نظر جانی و هم از نظر روانی سلامت انسان را تهدید می کند. پوسیدگی دندان ها، پریودنتال، شکستن دندان، دیاستما، فرسایش دندان ها و …. از جمله بیماری های دندان هستند. علم پزشکی توانسته تا حد زیادی تمامی بیماری های دهان و دندان را پوشش دهد و برای بیشتر آنها راه حل علمی و عملی برای درمان ارائه دهد.
در این بین تعدادی بیماری هستند که مستقیما بر روی ظاهر دندان تاثیر می گذارند که از جمله این بیماری ها می توان: حفره خالی بعد از پر کردن دندان، دیاستما، شکستگی دندان، فرسایش دندان و …. نام برد. درمان این بیماری ها ساده است ولی نیازمند پزشکی باتجربه و با علم است تا بتواند به بهترین شکل ممکن ظاهر دندان را ترمیم نماید.

کامپوزیت دندان چیست؟

برای بیماری هایی که در بالا به آنها اشاره شد و مستقیما روی ظاهر دندان ها تاثیر می گذاشتند از روش کامپوزیت دندان استفاده می کند. کامپوزیت دندان یک ماده پوششی از جنس ماتریکس های الیگومر رزینی است که دارای خواص مفید برای استفاده در حفره دهان و سطح دندان ها هستند. کامپوزیت دندان با وصل شدن به سطح بیرونی دندان باعث می شودند تمام منافذ دندان پر شده و کاملا به دندان بچسبند، به نوعی که نمیتوان بین بافت دندان و بافت کامپوزی جدایی یافت.
دندانهای شکسته شده به وسیله کامپوزیت شکل کلی و سالم خود را بدست می آورند. حفره های موجود در دندان به وسیله این ماده پر می شوند و هم ظاهر سالمی به آن می دهند و هم از نفوذ باکتری هایی که منجر به پوسیدگی دندان می شوند جلوگیری می کند.
شکل و ظاهر کامپوزیت در حالت عادی خمیری و سفید است. دندانپزشک قبل از انجام هر کاری باید رنگ دندان ها را با رنگ کامپوزیت یکی کند و اینکار با مواد خاصی که در این بحث به آنها نمی پردازیم انجام می شود.

کاربرد کامپوزیت

دندان هایی که از همدیگر فاصله دارند، حفره های ایجاد شده در دندان بعد از عصب کشی یا تراش دندان ایجاد شده اند، قسمت های لب پر شده و یا شکسته شده دندان و … همگی به وسیله کامپوزیت قابل درمان و اصلاح هستند. کامپوزیت به دلیل ساختار خاص خود، استحکام بسیار بالایی حتی بیشتر از خود دندان ها دارند. این استحکام به همراه رنگ ویژه آن باعث شده تا طرفداران زیادی پیدا کند و افراد مختلفی برای زیبا کردن ظاهر دندان هایشان و یا استحکام بخشیدن به دندانهای فرسوده خود از این ماده استفاده کنند.

انواع کامپوزیت

به طور کلی کامپوزیت ها بر اساس اندازه ذرات تشکیل دهنده و ظاهر آنها به چند دسته تقسیم می شوند

نحوه اجرای کامپوزیت دندان

قرار دادن کامپوزیت بر سطح دندان نیازمند انجام اقداماتی است که طی این اقدامات دندان ها برای دریافت کامپوزیت آماده شوند. مشکلات دندانی حاد از قبیل پریودنتال و یا انحراف شدید دندان ها باعث می شوند که نتوان از کامپوزیت استفاده کرد. در این موارد پزشک ابتدا با درمان بیماری و یا با اورتودنسی دندان ها را در حالت استاندارد قرار می دهند و سپس اقدام به جای گذاری کامپوزیت می کنند.
در صورت نداشتن مشکل حاد دندانی پزشک متخصص شروع به آماده سازی کامپوزیت و همرنگ کردن خمیر کامپوزیت با دندان ها می کند. بعد از همرنگ کردن کامپوزیت و دندان ها نوبت به ایزوله کردن دندان می رسد. در این مرحله پزشک به وسیله پرده ایی خاص که به دور دندان مشخص شده می کشد، آن را از باقی محیط دندان جدا می کند و بعد از جرم گیری، به وسیله اسید اقدام به تمیز کردن دندان و زدودن ذرات خارجی می کند.

پایان کار کامپوزیت دندان

بعد از اسید کاری دندان به طور کامل شست و شو داده می شود و به طور کامل خشک می شود. به کمک یک اسید دیگر سطح دندان پوشیده می شود و کامپوزیت بر روی آن قرار می گیرد. این اسید به صورت نانومتری سطح مینای دندان را آب کرده و باعث می شود که ذرات میکروسکوپی کامپوزیت با مولکول های دندان مخلوط شوند و درواقع مرزی بین دندان و کامپوزیت باقی نمی ماند. پزشک بعد از جای گذاری کامپوزیت به وسیله نور اقدام به سخت کردن کامپوزیت می کنند. زمانی که کامپوزیت استحکام لازم را به دست آورد پزشک شروع به تراشیدن کامپوزیت و صیقل دادن آن می کند تا کامپوزیت را دقیقا مانند دندان حالت دهد. حالت دادن کامپوزیت نیاز به مهارت و توانایی بالایی دارد که هر پزشکی این توانایی را ندارد. به دلیل همین مهارت است که قیمت تمام شده کامپوزیت در مراکز مختلف متفاوت است.